Poker uitleg

Uitleg

Poker is een zeer complex spel om uit te leggen. Op deze pagina vind je alleen de basisstrategie van de meest populaire pokervariant genaamd ‘Texas Holdem No Limit Poker’.

Doel

Het doel van het spel is om de hoogst mogelijke kaartcombinatie te maken. De speler doet dit door de beste kaartcombinatie te maken uit 5 kaarten door uit 2 eigen gesloten kaarten en/of 5 gemeenschappelijke open kaarten te kiezen.

Poker AADe speler mag kiezen om twee, één of geen van zijn eigen kaarten te gebruiken. Van tevoren zijn er afspraken gemaakt over de spelvorm (toernooien of cashgames) en inzetlimieten. ‘Texas Hold’em’ wordt gespeeld met één deck van 52 kaarten.

Toernooien

In betaalde toernooien is er een dealer die elke ronde de kaarten deelt. Als markering heeft deze dealer een schijf voor zich liggen, de dealerbutton. Deze schijf schuift na elke hand met de klok mee naar de volgende speler.

Elke speler krijgt 2 kaarten

Eerst wordt er door de dealer 2 dichte kaarten uitgedeeld (‘hole cards’) aan elke speler: kloksgewijs 1 kaart per speler, beginnend bij de speler direct links naast de dealer, waarna elke speler nog 1 kaart krijgt.

Poker Las VegasVerplichte inzetten

De speler direct links naast de dealer is verplicht om een ‘small blind’ in te zetten. Diegene die twee posities links van de dealer zit zet altijd een ‘big blind’ in. Dit bedrag is meestal het dubbele van het bedrag van de ‘small blind’.

Grote blind en kleine blind

De blinden moeten (bijna) altijd geplaatst worden en zorgen voor actie. Daardoor zit er namelijk al wat geld in de pot. Verder zorgen de blinden er voor dat dat het begin is van een inzetronde. De bedragen verschillen per toernooi of cashgame. In een toernooi worden de blinds vaak na een tijdsperiode verhoogd. Om de inzet extra te verhogen wordt er soms ook nog een ‘ante ingezet. Dit is een verplichte inzet voor alle spelers, vóórdat er kaarten zijn gedeeld.

Poker uitlegEerste inzetronde (preflop)

Als de big- en de small blind hun verplichte bedrag hebben geplaatst, begint de eerste ronde van het inzetten. De speler links van de big blind is als eerste aan de beurt en heeft 3 mogelijkheden. Hij beslist of hij de vereiste inzet (één big blind) inlegt (call) en gaat spelen. Ook kan een speler beslissen om de inzet te verhogen (een raise).

De derde mogelijkheid is om te passen (fold), hij legt de kaarten weg en hoeft verder geen geld of chips meer in te zetten. Als hij past hoeft hij zijn kaarten niet te laten zien, om zo zijn spelstrategie geheim te houden. Het inzetten gaat net zo lang door totdat elke speler die wilt spelen hetzelfde bedrag heeft ingezet.

Tweede inzetronde (flop)

Na deze eerste inzetronde legt de dealer eerst de bovenste kaart van het deck blind weg (een ‘burn’). Dit is tegen het merken van de kaarten en om vals spel tegen te gaan. Nu draait hij drie gemeenschappelijke kaarten om, in het poker ook wel de flop genoemd. Opnieuw kunnen de spelers hun kansen inschatten (‘Welke combinaties zijn mogelijk?’) en bepalen wat ze doen. De speler direct links van de dealer (de originele small blind, als hij niet gefold heeft) mag nu kiezen of hij verder speelt zonder een bedrag in te zetten (check) of in gaat zetten (bet). De andere spelers kunnen ook checken (als voor hen nog geen bet is gemaakt) of kunnen meegaan met de inzet (call), een inzet verhogen (raise), of passen (fold).

Derde inzetronde (turn)

Na de tweede inzetronde en als iedereen weer evenveel geld heeft ingelegd, wordt er, na de bovenste kaart van het deck blind weggelegd te hebben, een vierde gemeenschappelijk kaart omgedraaid (de turn), gevolgd door weer een inzetronde.

Flop - Turn - RiverVierde inzetronde (river)

Na wederom de bovenste kaart van het deck blind weggelegd te hebben, draait de dealer de vijfde kaart om (de river) en volgt de afsluitende inzetronde.
Na deze laatste inzetronde volgt de ‘showdown’ (nadat iedere speler hetzelfde bedrag heeft ingezet) en worden de kaarten van de spelers met elkaar vergeleken. De speler met de beste kaartcombinatie van 5 kaarten wint de pot. Is een hand van een speler lager dan een reeds getoonde hand dan mag de speler deze blind weggooien (mucken). Bij een gelijke pokerhand wordt de pot tussen deze spelers verdeeld, een zogenaamde ‘split pot’. Is de combinatie van kaarten die op tafel liggen hoger dan elke speler zelf kan maken, dan volgt er ook een ‘split pot’ tussen de spelers die nog in de hand zitten. Als twee of meer spelers in de ‘showdown’ zitten, moet een speler beide kaarten tonen om aanspraak te maken op de pot, ook al zou één kaart al genoeg zijn voor de winnende hand.

Kaartcombinaties van laag naar hoog:

Kaartcombinaties Poker van laag naar hoog